Runboard.com
You're welcome.

runboard.com       Lid worden (Meer leren) | Aanmelden wereldwijd (Wachtwoord vergeten?)

 
TonhBC Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Head Administrator

Geregistreerd op: 09-2019
Locatie: The Netherlands
Berichten: 86
Karma: 0 (+0/-0)
Antwoord | Citeer
De teloorgang van Nederland vanuit de politiek - onderwijs


We zien het binnen heel de politiek gebeuren. Het verzet neemt toe maar krijgt bij lange niet de aandacht die het zou moeten krijgen. En binnen de MSM worden 'oplossingen' verkocht aan de lezers als zijnde prima. Maar dat zijn ze niet!

Wat gebeurd is dat er, eerst onderwijs, een tekort aan docenten wordt gecreëerd. Door allerlei bezuinigingen en het wegnemen van privileges, het niet betalen van marktconforme salarissen, afbraak van cao rechten, grotere klassen, stijgende administratieve druk, mondiger ouders die soms ronduit onrealistisch zijn, doorgeslagen management teams, digitalisering, onderwijs programma's waarbij men neerwaarts spreekt over onderwijs vernieuwing en, niet toevallige, waar het woord verbetering absoluut niet voorkomt.

Dus gaan mensen, al dan niet bij het onderwijs werkend, uitkijken naar minder stress, betere betaling, enzovoorts. En dat vinden ze, zeker in de markt zoals die nog is nu, overal personeelstekorten.
Dus loopt duur en gekwalificeerd personeel de deur uit. De minister doet hier al jaren niets tegen en op de werkvloer zien we nu een verschuiving van verantwoordelijkheden en 'bevoegdheden' van docenten naar onderwijs ondersteuners. Instructeurs en TOA's, onderwijsassistenten enzovoorts, staan voor de klas. Les te geven. En wat blijkt?!
De minister van nu, Arie Slob, wil gaan bekijken of hiervan geen nieuwe normaal te maken valt. Om zo het docententekort weg te werken want het basisonderwijs haalt het nieuws met de tekorten maar in het VO en MBO is de pijn net zo groot! Erger nog, bevoegd én goed functionerend personeel wordt eruit gewerkt, heen gezonden, met wachtgeld regelingen thuis gezet, omdat die weten dat het voor minder geld beter kan. Maar kritiek wordt niet geaccepteerd. Wordt zelfs gezien als een persoonlijk aanval. Het tekort wordt dus van twee kanten in de hand gewerkt.
En denk nou niet dat men mensen op wachtgeld gaat terughalen! Want eenmaal buiten je school waar je het laatst gewerkt hebt, dan blijf je daar ook buiten. Hooguit dat een andere school het met je wil proberen. En als je geluk hebt kom je zo beter terecht!
Want op een stijgend aantal scholen zou men niet moeten snijden in het personeelsbestand maar in het management bestand. De wildgroei daar is wat het onderwijs zo duur maakt. Allerlei functies worden gemaakt waar je bijstaat. En of ze nu iets wezenlijks bijdragen? Ze vernieuwen, dat is dan ook het nieuwe potjeslatijn dat we horen. Vernieuwen. Maar niets over verbeteren. Zelfs daaraan toetsen of evalueren is er niet bij!

En nu dus dit....
Coalitie wil toelatingseisen pabo versoepelen
Coalitie wil toelatingseisen pabo versoepelen vanwege lerarentekort

Dus men veroorzaakt eerst vanuit de politiek een probleem en gaat dit probleem vervolgens 'oplossen' door lagere bevoegdheden te eisen om toch maar aan de vraag te kunnen voldoen.
Terwijl ook nu nog steeds het lerarenregister loopt. U weet wel? Waar gediplomeerde en bevoegde docenten in komen te staan om zo het peil van het onderwijs omhoog te halen.
Het blijft dus neerwaarts gaan. Dat moge duidelijk zijn. Eerst het speciale onderwijs eruit gewerkt waardoor er teveel leerlingen met handvatten en rugzakjes in het reguliere onderwijs terecht zijn gekomen, dat zorgt voor een enorme werkdruk stijging en knappen mensen op af, alle kennis er ervaring van het speciaal onderwijs zijn nu wel weggepoetst en nu dus lager opgeleid personeel voor de klas. Om te beginnen in het primaire onderwijs. Het secundaire onderwijs is daar overigens ook al volop mee bezig kan ik u uit eigen ervaring vertellen. Docenten zijn niet meer te krijgen, leerlingen zaken leren is er ook niet meer bij. het is bezig houden, allemaal moeten ze een diploma kunnen halen want de slagingspercentages in de krant en het onderwijs moet vooral 'leuk' zijn.

Als Nederland onderwijs wil blijven behouden wat opleid tot vrije geesten die zelfstandig kunnen en mogen nadenken, die vragen mogen en durven te stellen, dan moet het roer om.
Maar niet op de industriële wijze zoals van nu. En al helemaal niet op de politieke wijze!

Onderwijs is een investering in de toekomst en zal op het moment dat een student/leerling moet of wil studeren alleen maar geld kosten. Het rendement zit in de toekomst. Als deze student afstudeert en zich gaat doen gelden in de samenleving met een baan die er toe doet. Denkend aan meer dan alleen verdiensten, winstcijfers, omzet, geld en bonussen. Want dat maakt alles kapot, niet alleen het onderwijs.

---
De waarheid. Maar volgens wie?
10/9/2019, 12:13 pm Link naar deze post Email TonhBC   PM TonhBC Blog
 


Toevoegen aan antwoordU bent niet ingelogd (Aanmelden)
Back To Top